Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Lindh och Karolina Gullsby är de enda två molekylärbiologerna på Gävle sjukhus. Foto: Anders Sundin/SVT

Från noll till hundra – högtryck i labbet på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad
Fem timmar. Så lång tid tar det innan en coronaanalys är klar på laboratoriemedicin på Gävle sjukhus. Där hamnar samtliga prover från länet.

Linda Lindh och Karolina Gullsby är sjukhusets enda molekylärbiologer och några av dem som tar emot coronaprover för att kontrollera om någon har haft eller har corona. För en månad sedan hade de aldrig någonsin analyserat covid-19. I dagsläget gör de 50 analyser om dagen. Så det har verkligen gått från noll till hundra för personalen på laboratoriemedicin.

– Vi gör det här i fem olika steg och vi börjar med att göra en så kallad mastermix för att få byggstenarna för att kunna göra analysen, säger Linda Lindh.

Komplicerad analys

Det är en teknisk och komplicerad analys som tar fem timmar innan den är klar, så vi skippar att gå in på detaljerna. Man kör ungefär 35 prover på morgonen och 15 på eftermiddagen i dagsläget.

– Före den här epidemin hade vi aldrig kört de här proven. Det är en helt ny metod och vi letar efter ett helt nytt virus som vi inte letat efter förut, säger Karolina Gullsby.

Då har ni fått ställa om ganska kvickt?

– Absolut. Vi har fått prioritera och nu lägger vi mycket fokus och tid på den här analysen.

Hör dem berätta om analysen:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet