Robert och sönerna var bara två meter ifrån stolpen när den ramlade ner i marken. – Det lät som en explosion, säger han. Hundkiss tros vara orsaken till fallet. Foto: Privat

Frätande hundkiss fällde lyktstolpe – familj nära träffas

Uppdaterad
Publicerad

Robert Forsström och hans barn hade varit på polisstationen i Gävle för att förnya sina pass. På väg tillbaka till bilen föll plötsligt en lyktstolpe omkull – precis bakom dem.

– Jag trodde att något exploderade, säger han till SVT.

Gefle dagblad var först att berätta om händelsen. Det var vid 15-tiden på onsdagen som händelsen inträffade. Robert Forsström och hans två barn, 1,5 och 9 år gamla, hade precis lämnat polisstationen.

– Jag stannade en stund för att lyfta upp minstingen. Sedan hann vi gå ungefär två meter då det plötsligt small till, berättar han.

– Jag trodde att det var något som exploderat vid polisstationen.

Familjen upptäckte att en fem meter lång lyktstolpe ramlat omkull rakt över vägen. Dessutom låg det glassplitter överallt.

– Så hemskt. Vi hade kunnat få den i huvudet. Det var väldigt små marginaler, säger Forsström och fortsätter:

– Det stod en bil alldeles i närheten. Den hade kluvits på mitten om den träffats.

Sönderfrätt

Gefle dagblad har pratat med Gävle Energi som varit på platsen. Enligt energibolaget föll stolpen på grund av att hundar kissat på den och att kisset frätt sönder stolpen och gjort den rostig.

Robert Forsström tycker att alla lyktstolpar i Gävle borde ses över så att det inte händer igen.

– Det här är inte den enda stolpen i stan som hundar kissar på, man borde se över fler. Jag kommer nog att fundera på det här nästa gång jag går under en stolpe.

Hur tog dina barn det här?

– Den minsta förstod inte vad som hände och den äldre tyckte det var lite spännande. Det är jag som tänkt mycket på det här i efterhand, vad som hade kunnat hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.