Fredrik Lindström i mörkbågade glasögon och vinröd kavaj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkbildaren Fredrik Lindström vet varför det är livsviktigt att heja på Brynäs. Foto: Morgan Norman/Kahlo

Fredrik Lindström om vikten av att hålla på Brynäs – eller Luleå

Publicerad

Hur kan det komma sig att vuxna, smarta människor ägnar så mycket tid och engagemang åt att se människor jaga en puck på isen? Varför tar människor lek på så stort allvar?

– Jag hävdar att lek är den mest intelligenta av mänskliga aktiviteter, säger Fredrik Lindström.

Språkhistorikern Fredrik Lindström menar att leken är central för oss människor och fyller en rad olika funktioner, såsom språkinlärning, att föra kulturen vidare, konflikthantering, vänskapsband och för att få utlopp för känslor som ilska och extas.

– Vi behöver de här andningshålen och känslan av att vara fri och det kan man hitta i att vara supporter, säger Fredrik Lindström.

Han menar att den som inte ägnar sig åt att se på sport eller annan supporterkultur, måste ha något annat andningshål i tillvaron.

– Annars tror jag nog att man får hjärtinfarkt, säger Fredrik Lindström.

Hur supporterkulturen hänger ihop med vår evolution

Fredrik Lindström menar att leken skapar ett rum som är väldigt tryggt. En Brynässupporter eller en Luleåsupporter går liksom in i ett rum där det bara är det här som gäller. Och supportern vet om att vi låtsas att det bara är det här som gäller.

– Men ju bättre jag är på att låtsas, ju mer får jag ut av leken, säger Fredrik Lindström.

Dessutom, desto mer vi tar leken på allvar, desto stark vi-känsla uppstår. Och gemenskap hänger starkt samman med vår överlevnad och vår evolution, menar Fredrik Lindström.

Se Fredrik Lindström reda ut varför supporterkulturen är så viktig i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.