Fria bussresor för pensionärer blir kvar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärerna i Gävle gör nästan en halv miljon bussresor om året – gratis. Förmånen riskerade att upphöra vid årsskiftet men kunde räddas kvar efter ett snabbt ingripande.

Gävles pensionärer har kunnat resa gratis på X-trafiks turer i kommunen och på stadsbussarna. Det handlar om över 400 000 resor per år som pensionärerna gör. Men lite i skymundan har hotet varit att den förmånen skulle dras in vid årsskiftet.

– I augusti fick jag veta att avtalet måste sägas upp om det inte fanns en finansiering vid årsskiftet, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd i opposition.

Läget var kritiskt

I augusti fanns inte ens ett utkast till lösning på hur förmånen för pensionärerna skulle kunna finnas kvar. Hotet om att resorna skulle försvinna var mycket påtagligt. Men Jörgen Edsvik kontaktade de berörda bussbolagen och inledde samtal.

– Och det blev en lösning, där X-Trafik inte ändrar i sina system och Stadsbussar AB går med på att göra en lägre vinst, säger Jörgen Edsvik.

För Gävle kommuns räkning innebär överenskommelsen en kostnad på tre miljoner.

– Det är en helt rimlig merkostnad. Vi vill ha så aktiva pensionärer som möjligt, säger Jörgen Edsvik.

Besked togs emot med glädje

Pensionärsorganisationerna samlade på kort tid in över 2 300 namnunderskrifter till stöd för de fria resorna. Bo Bergstad från Sveriges Pensionärsförbund framhåller hur viktig förmånen är.

– Vi har medlemmar som skulle drabbas av isolering utan de fria resorna, säger han.

När SVT Gävleborg pratade med pensionärer på stan var reaktionerna mycket positiva.

– Jag har ingen bil. Så utan fria resor hade jag tvingats betala, säger Hjördis Jansson, 82.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.