Fotomontage över vindkraftverket på två kilometers avstånd Foto: Ecogain

Fullmäktige: Ja till vindkraftsparken Galmsjömyran i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

Efter en livlig debatt röstade en majoritet i Sandvikens kommunfullmäktige ja till vindkraftsparken Galmsjömyran. Det var 26 röster för och 24 röster mot. Samtliga nejröstande reserverade sig mot beslutet.

Innan debatten så hade några medborgare ställt frågor till de ledande politikerna. Lisbeth Wilhelmsson, från föreningen Nej till vindkraft på Galmsjömyran, undrade hur kommunenstyret kan bifalla planer på en vindkraftpark, när det går emot kommunens egen översiktsplan.

– En översiktsplan är vägledande, men inte juridiskt bindande, svarade Maria Persson (C).

Vindkraft i Gävleborg

Sedan följde en debatt där oppositionspolitiker från M, SD, KD gick upp i talarstolen och radade upp argument mot en vindkraftsetablering.

– Tror ni att 17 vindkraftverk i Galmsjömyran kan lösa klimatkrisen, frågade Jonas Klang (M).

– Nej, 17 vindkraftverk i Galmsjömyran kommer inte lösa klimatkrisen, men de bidrar till en lösning, sade Per-Ola ”Pella” Grönberg (L).

Hade kommunen använt sitt veto genom att säga nej hade projektet stoppats men nu går frågan vidare till Länsstyrelsen i Dalarnas miljöprövningsdelegation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet