Foto: TT

Fyra begärs häktade för våg av åldringsbrott – är spårlöst borta

Uppdaterad
Publicerad

Fyra rumänska medborgare misstänks ha lurat sig in hos 36 äldre personer och stulit deras värdesaker, men åklagaren vet inte var de befinner sig. Nu begärs de häktade vid Hudiksvalls tingsrätt.

Det är två kvinnor och två män som är misstänkta. Tillvägagångssättet är ofta att kvinnorna knackar på hos äldre personer för att be om ett glas vatten. Sedan tar det sig in i bostaden och stjäl pengar och smycken.

De fyra begärdes häktade första gången för drygt ett år sedan, men då räckte bevisen endast för att få kvinnorna häktade en kortare period, sedan släpptes de och nu är de försvunna. På torsdag är häktingsförhandlingar planerade.

– Det finns ingen chans i världen att de dyker upp och det är inte min förhoppning heller, men blir de häktade i sin utevaro kan vi utfärda en europeisk arresteringsorder och efterlysa dem, säger Christer Sammens, kammaråklagare.

Flera målsäganden döda

De fyra är misstänka för flera fall av försök till grov stöld, och i de fall de har kommit över ett byte, grov stöld under 2017. Av det som har värderats uppgår stöldgodsets värde till 100 000 kronor, men då är det stora mängder av smycken som inte har räknats in.

Offren är utspridda över landet. I Gävle blev en 86-årig kvinna av med 15 guldringar, i Edsbyn försvann smycken till ett värde av 60 000 kronor och i Skillingaryd blev en 101-årig kvinna av med guldarmband.

Förutom att de misstänkta saknas är åldern på offren ett bekymmer.

– Åtta stycken har dött under utredningstiden, men vi ger oss inte för det, säger Christer Sammens.

Fingeravtryck och telefonanalyser

De misstänkta nekar till brott, men sedan förra försöket att få dem häktade har bevisen blivit fler. Dels finns fingeravtryck från en av kvinnorna i två bostäder, sen har deras telefoner pejlats.

– Samtliga fyra har befunnit sig i en bil, följer man de så kan man konstatera att de har befunnit sig där brotten begås och det är udda platser de har varit på, säger Christer Sammens.

Männen i sällskapet har aldrig setts inne i någon bostad, men åklagaren menar att alla fyra är lika delaktiga i brotten.

– De har gjort tre resor i Sverige och männen har alltid varit med så jag menar att de gör det här tillsammans, de har inte bara varit resesällskap åt kvinnorna, säger han.

Utredningen har kommit så långt att åtal snart skulle kunna väckas.

– Men det stora numret är att få tag i dem. Åker man dit på det här ska man ha långvariga fängelsestraff och utvisning, säger Christer Sammens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.