De misstänkta nekade till misstankar om människorov under rättegången i Gävle tingsrätt. Foto: Emma Åhlström, SVT

Fyra fällda för människorov på Brynäs

Publicerad

Fyra män höll en man i 25-årsåldern inspärrad i en lägenhet på Brynäs under nio dagar. De slog honom, hotade honom med kniv och krävde att han skaffade fram tusentals kronor till en påhittad skuld. Nu har tingsrätten dömt kvartetten till fängelse eller ungdomsvård.

Under 2016 var en bekant till mannen i 25-årsåldern med i ett bråk. Det var bakgrunden till att han i februari i år krävdes på 6 000 kronor i böter av tre män, samtliga 22 år, och en 17-årig yngling.

De fick med sig sitt offer till en av 22-åringarnas lägenhet. Där misshandlades den inspärrade mannen och blev även knivskuren i handen. Han vågade inte försöka fly av rädsla för vad de skulle göra med honom.

Efter nio dagar lyckades mannen få i väg ett sms till en bekant där han vädjade om att hon kontaktade polisen.

Långa fängelsestraff

Tingsrätten anser att den inspärrade mannens vittnesmål var trovärdigt. De misstänkta nekade till anklagelserna men där anser tingsrätten att berättelserna var kortfattade och saknade detaljer. Även teknisk bevisning talade mot de fyra åtalade.

En av 22-åringarna döms till fem och ett halvt års fängelse för människorov och och försök till utpressning. I hans bostad hittade polisen en pistol och två magasin och hans fälls också för grovt vapenbrott.

De andra två 22-åringarna döms till vardera fyra år och tio månaders fängelse, medan 17-åringen döms till sluten ungdomsvård.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.