Fiskevårdare Bernt Moberg undersöker hur många gäddor som hittat till den återskapade våtmarken vid Måsbergets idrottsplats. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Gäddfabriken Järvsta Sjöäng levererar – nu hittar lekande gäddor rätt

Uppdaterad
Publicerad

Under tre års tid har gäddor flyttats från en bäck i Trödje norr om Gävle till en återskapad våtmark intill Måsbergets idrottsplats. Men i år verkar de lekande gäddorna hitta dit själva.

Fiskevårdare Bernt Moberg undersöker hur många gäddor han kan räkna in vid dagens provfiskning.

– Det har kommit många, jag tror det är uppemot en 30-40 i dag, konstaterar han nöjt.

Hittills i år har flera hundra gäddor hittat vägen från kusten hit till sjöängen för att leka.

Ängen har blivit en sjö

Sedan 2018 har den som besöker området intill Måsbergets idrottsplats mellan Brynäs och Bomhus kunnat se ängen förvandlas till en liten sjö den här tiden på året. Det är ingen slump utan en del av ett projekt som Sportfiskarna genomför med ekonomiskt stöd från Gävle kommun och länsstyrelsen.

Projektet går ut på att skapa en gynnsam lekmiljö för gäddorna genom att låta vatten från Järvstabäcken svämma över.

– De har ju fått sina lekområden begränsade genom att vi byggt dammar och torrlagt våtmarker, berättar Bernt Moberg.

Behövs fler gäddor

Han menar att fler gäddor är bra för den ekologiska balansen.

– Färre gäddor och abborrar längs kusten de senaste decennierna leder till fler spigg som äter mer djurplankton som i sin tur innebär mer växtplankton och övergödning. Så om vi lyckas öka mängden så kommer vi kunna rätta till en del av den ekologiska obalansen som finns, säger Bernt Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.