Garantier ofta värdelösa

Uppdaterad
Publicerad

LÄNET Efter jul är många kapitalvaror till salu på begagnatmarknader. I många fall utlovas gällande garantier, kvitton följer med. Men garantin gäller i många fall bara den köpare som först köpte varan, något många inte vet om.

Att en garanti fortfaranade gäller är ett bra försäljningsargument, men kan vara helt värdelöst. För enligt lagstiftningen gäller butikernas garantier och den treåriga reklamationsrätten bara den som köpt varan av butiken.

Vid en koll på köp- och säljsajten Blocket, får man många träffar om man skriver in sökorden ”garanti kvar” och söker bland elektronik. Det är många säljare som säkert tror att den utlovade garantin följer med produkten. Ett exempel är den här texten där försäljaren utlovar följande: ”Jag har en Canon Legria till salu. Denna är spritt ny och aldrig använd. Kvitto och garanti finns kvar.”

Men detta löfte kan alltså vara helt värdelöst. För enligt lagstiftningen har inte andra köparen någon rätt till butikens garanti eller till att reklamera varan. Enligt avtalslagen och konsumentköplagen gäller butikernas garantier och den treåriga reklamationsrätten första köparen.

På Konsument Gästrikland som får många frågor om vad som gäller förklarar konsumentvägledare Peter Arnell så här:

– Jag tror folk tar för givet att garantin följer med när de köper den begagnade grejen, de känner inte till att garantin inte gäller vid begagnad köp.

Nätbutiken Komplett.se är en av Sveriges största nätbutiker för hemelektronik. På hemsidan står det uttryckligen att garantin är personlig för det namn som står på kvitto. Det här är ovanligt för många nätbutiker har luddiga formuleringar som gör det svårt att där få veta hur garantin och reklamationsrätten egentligen fungerar.

Mikael Brekh är varumärkeschef på Komplett.se och förklarar så här:

– Det är inga problem för oss att laga en vara men vårt avtal är med första köparen så om man vill ha en vara lagad som man köpt begagnad måste man gå via första köparen vars namn står på kvittot.

Men tillverkarens garanti, vars papper du oftast hittar i kartongen, den följer med varan, oavsett vem som äger den.

Men konkurrensen är hård i hemelektronikbranschen och det gynnar konsumenterna. För ansvariga på Elgiganten, Siba, och Expert säger till SVT Gävledala att de lagar produkten även för den person som köpt varan begagnad förutsatt att personen kan visa upp kvitto på köpet. De låter både garantin och den treåriga reklamationsrätten följa med varan. På Expert följer en eventuell tilläggsförsäkring som första köparen tecknat med varan även vid begagnat köp.

Mattias Lidfelt är varuhuschef på SIBA i Valbo Köpcentrum utanför Gävle.

– Vi vill att göra våra kunder nöjda, därför gör vi så här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.