Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Magnus Ljung finns flera extrema grupper i Gävle och under sina knappt två år som samordnare för våldsbejakande extremism har han utbildat skolpersonal och socialarbetare om hur utsatta människor kan upptäckas. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Gävle avslutar projekt för att motverka extremism

Publicerad

Magnus Ljung, Gävles samordnare för hedersvåld och våldsbejakande extremism, packar ner sina saker i flyttkartonger. För två år sedan anställdes han av kommunen, men nu avslutas projektet.

– Det är synd. Att inte riktigt veta vad som händer med mina projekt är tråkigt, säger Magnus Ljung.

Att anställningen hade en tidsgräns på två år var bestämt från början. Den tidigare polisen har jobbat för att utbilda personal inom skola och socialtjänst att upptäcka och förebygga människor i riskzonen.

– Säpo brukar titta på tre områden: Den vänsterautonoma extremiströrelsen, vit makt och den salafistisk-jihadistiska rörelsen och vi har alla tre i kommunen, säger Magnus Ljung.

Är två år för kort tid för att jobba med det du har gjort?

– Absolut, jag skulle säga minimum fem till tio år innan vi kan se förändringar för det handlar om att ändra attityder, säger han.

Kommunens säkerhetsavdelning tillräcklig

Gävles kommunledning är nöjd med Magnus Ljungs arbete, men har nu andra planer för att arbeta mot radikalisering.

– Vi har strateger och en säkerhetsavdelning som vi anser kan hantera den här frågan, säger Lars Lodin, förebyggandechef vid kommunen.

– En ordinarie verksamhet är alltid bättre än ett projekt om man tittar långsiktigt. Vi har lärt oss mycket av projektet och många bra insatser har gjorts och det ska fortsätta och intensifieras nu, säger Jörgen Edsvik (S), kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer