Se kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) berätta mer om hur Gävle deltar i kampen om batterifabriken Northvolt. Foto: SVT

Fortsatt hopp om batterifabrik i Gävle – Edsvik (S): ”Vi är entusiastiska och spända”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan var Gävle en av kommunerna som slogs om att bli orten för Northvolts etablering av en batterifabrik. Den gången hamnade fabriken till slut i Skellefteå. Nu är Gävle återigen med i kampen när Northolt tillsammans med Volvo Cars planerar ytterligare en batterifabrik.

Enligt planen ska fabriken, som ska tillverka batterier för elbilar, stå färdig 2026 och etableringen kan innebära minst 2 500 nya arbetstillfällen.

Gävle med i matchen

Hemlighetsmakeriet är stort men enligt Dagens Nyheter har antalet svenska orter som fortfarande är aktuella för etablering reducerats till fem, varav Gävle är en.

Batterifabriken Northvolt

– Vi bedömer att vi har alla förutsättningar som behövs för en etablering, säger Jörgen Edsvik (S) som är kommunalråd i Gävle.

Flera intressanta områden

Enligt kommunalrådet skulle en etablering vara betydelsefull och passa in i den gröna omställning bland företag som han menar är på gång i Gävleregionen. Men var en eventuell fabrik skulle placeras är oklart.

– Vi har presenterat flera olika markområden för det här företaget som vi ser som lämpliga. Men jag kan inte gå in på vilka områden det handlar om, säger Jörgen Edsvik.

Innan årsskiftet beräknas det komma ett besked om vilken ort som blir utvald.

Se kommunalrådet berätta mer om hur Gävle deltar i kampen om fabriken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet