Bockkameran avslöjar för mycket. Foto: Skärmdump/Gävle kommun

Gävle kommun backar – ska åtgärda sin bockkamera

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun drev linjen att enskilda personer inte kunde identifieras i den livesändning som visar Gävlebocken på Internet. Men som SVT Gävleborg rapporterade i fredags håller länsstyrelsen inte med och nu måste kommunen ändra på kameran.

SVT Gävleborg rapporterade i fredags om länsstyrelsens syn på Gävle kommuns bockkamera. Den visar nämligen inte bara Gävlebocken utan även ett övergångsställe intill – och människorna som går över.

Enligt Gävle kommun skulle människorna inte gå att identifiera. Därmed skulle inget tillstånd enligt lagen om kameraövervakning behövas.

Gävlebocken

Men Ann-Charlotte Nyman på länsstyrelsen rättsenhet höll inte med. Knäckfrågan är inte om någons ansikte går att känna igen.

– Lagen är inte skriven så, sa hon i fredags.

Området som täcks ska minskas

Det går att identifiera personer även på gångart och kännetecken som en viss slags jacka.

I dag har länsstyrelsen och kommunen fört samtal om webbkamerans bilder och utgången blev att det område som webbkameran täcker ska minskas.

– Jag vidhåller att det går att känna igen människor. De får den här veckan på sig, säger Ann-Charlotte Nyman efter samtalen med Gävle kommun.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet