Evelyn Klöverstedt (L), ordförande i utbildningsnämnden. Foto: SVT

Gävle kommun drar tillbaka tillstånd för fristående förskola – väktare bevakade mötet

Uppdaterad
Publicerad

En fristående förskola i Gävle har förlorat sitt tillstånd att bedriva verksamheten och kommer tvingas stänga i slutet av januari nästa år.

Det beslutade Gävle kommuns utbildningsnämnd under tisdagen.

Enligt Gefle Dagblad handlar det om den fristående förskolan Bilaal men ärendet omgärdas av strikt sekretess. När SVT Gävleborg besökte Bilaals förskola i Bomhus efter stängning var personalen orolig.

De vill inte ställa upp på intervju men berättar att styrelsen varit där och informerat men att inte heller de har fått någon information om framtiden eller varför skolan får indraget tillstånd.

Sex muslimska ledare utvisas

Känslig karaktär

På grund av ärendets känsliga karaktär så valde nämnden att ha väktare på plats under sammanträdet när beslutet klubbades. Bilaal som är ett personalkooperativ har verksamheter i Gävle, Söderhamn och Umeå.

I Bilaals styrelse satt tidigare en av de imamer som suttit i förvar under hösten och nu ska utvisas. Eftersom att beslutet rör en fristående huvudman är ärendet sekretessbelagt i sin helhet.

– Beslutet baseras på brister vid tillsyn avsaknad av åtgärder samt en genomförd ägar- och ledningsprövning, säger Evelyn Klöverstedt (L), utbildningsnämndens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet