Gävle kommun lyckades inte hitta någon kontaktperson till ett behövande barn. Foto: Jessica Gow/TT

Gävle kommun straffas – genomförde inte beslut

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun har tagit alldeles för lång tid på sig att ge ett barn det stöd som barnet var berättigad till. Det konstaterar förvaltningsrätten som nu förelägger kommunen att betala en straffavgift till staten.

Det handlar om ett barn som skulle få ha en en kontaktperson. Beslut om det togs i maj 2015, men i januari 2017 så hade ännu ingen kontaktperson utsetts.

Det har inte funnits några särskilda krav på kontaktpersonen, men kommunen har hos IVO uppgett att skälet för dröjsmålet har varit svårigheter att rekrytera lämpliga kontaktpersoner.

Inte gjort tillräckligt

IVO konstaterar dock att kommunen under den här tiden inte har vidtagit några särskilda åtgärder för att se till att finna en kontaktperson, trots att mamman till barnet varit aktiv i att försöka verkställa beslutet.

Därför finner Förvaltningsrätten att det här långa dröjsmålet inte är acceptabelt och kommunen ska nu betala en avgift till staten på 52 839 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.