Här på Gävle strand bor större delen av Gävles EU-migranterna. Foto: Emma Åhlström SVT

Gävle kommun vill stoppa olagligt boende

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun kommer att tvinga bort EU-migranter som bor på kommunal mark utan tillåtelse. För nu föreslås nya riktlinjer som innebär att man inte kan bo var som helst och att de olagliga bosättningar som finns i dag, ska avvecklas.

I dag finns det ett 60-tal EU-migranter som vistas i Gävle, enligt kommunen. De flesta bor på kommunal mark utan tillåtelse. Gävle strand är ett exempel. Och det är det som den politiska ledningen i Gälve kommun nu vill sätta stopp för.

– Alla har rätt att vistas i Gävle, men ingen får bo olagligt i Gävle, säger kommunalråd Helen Åkerlind (L) i ett pressmeddelande.

Måste bo lagligt

EU-migranter som befinner sig i Gävle måste alltså bo lagligt. Alternativen är campingplatser, vandrarhem eller att flytta på sig efter 24 timmar. Hur än man bor, får man betala från egen ficka. Om EU-migranter inte följer de svenska lagarna eller flyttar på sig frivillig, då kommer de att tvingas bort.

– Vi hoppas att de utsatta EU-medborgarna flyttar frivilligt till campingplatserna där det finns möjligheter till dusch, tvätt, el och en fungerande sophantering. Om de inte lämnar sina boenden frivilligt kommer vi att avhysa dem som en sista åtgärd. Vi hoppas att det inte blir nödvändigt, säger Helen Åkerlind.

 De nya riktlinjerna kommer att behandlas av kommunstyrelsen i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer