Kommunerna anser att staten är den största myggproducenten och att de nu måste ta sitt ansvar och bekosta bekämpningsinsatserna. Foto: James Gathany

Sju kommuner begär ersättning från regeringen efter sommarens myggbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Sju kommuner kring Nedre Dalälven begär ersättning på flera miljoner kronor från regeringen för årets myggbekämpning samt för kommande bekämpning.

De sju kommunerna är Gävle, Sandviken, Heby, Tierp, Älvkarleby, Sala och Avesta som tillsammans med regionerna har stått för bekämpningen med visst statligt stöd, det skriver ansvariga politiker i respektive kommun i ett pressmeddelande.

Kommunerna begär ytterligare hjälp av regeringen då de ekonomiska medel som tillhandahållits i år inte räckt till årets bekämpningskostnader eller till inköp av bekämpningsmedel inför 2024.

Begär miljonstöd

För årets bekämpning kräver kommunerna 3,9 miljoner kronor och 9,2 miljoner kronor för inköp av bekämpningsmedel inför 2024.

För att säkerställa bekämpning och tillgång till bekämpnings­medel 2024 och 2025 begär de 23 miljoner kronor.

I klippet nedan berättar Jan O Lundström på Biologisk Myggkontroll om hur läget kan komma att se ut i höst.

Varnar för mygginvasion – se videon nedan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan O Lundström som är verksamhetsledare på Biologisk Myggkontroll hoppas på en kall höst för att slippa mygginvasion vid området kring Gysinge. Hör honom i klippet. Foto: SVT arkiv/SVT J-P Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.