SVT:s ekonomireporter Peter Rawet tror att Microsoft vill förlägga serverhallar på marken vid Gävle och Sandviken. Foto: SVT

Gävle och Sandviken i hemlighetsfull miljonaffär med Microsoft

Uppdaterad
Publicerad

Gävle kommun och Sandvikens kommun har beslutat att sälja totalt 130 hektar mark till Microsoft. Men det finns inga besked om vad marken ska användas till.

Totalt säljer Gävle kommun och Sandvikens kommun 130 hektar mark, vilket storleksmässigt motsvarar ungefär 260 fotbollsplaner, till den amerikanska megakoncernen Microsoft.

– Det är väldigt spännande att ett företag som Microsoft, med en sådan magnitud inom den digitala infrastrukturen, är intresserad av stora markområden inom vår region. Vår målsättning är att detta blir en av regionens största industriella etableringar, säger Patrik Stenvard (M), kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

Hittills finns inga uppgifter om vad Microsoft ska använda marken till, och företaget är hemlighetsfullt:

– I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information, säger Therése Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige, i ett uttalande till SVT Gävleborg.

Den totala köpesumman är 269 miljoner kronor. I klippet ovan berättar SVT:s ekonomireporter Peter Rawet vad han tror marken ska användas till, och vad det betyder för kommunerna.

Ann-Katrin Sundelius, kommundirektör i Sandviken, Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken, Patrik Stenvard (M), kommunstyrelsens ordförande i Gävle och Göran Arnell, kommundirektör i Gävle medverkade vid en pressträff. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.