Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I dag torsdag lyser Gävle slott upp i färgen orange för att lyfta den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallat Orange day. Foto: Neda Ameli/SVT

Gävle slott lyser i orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I måndags inledde kampanjveckan ”En vecka fri från våld” och idag torsdag är det den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallat Orange day.

Orange day är en dag där man belyser kända byggnader runt om i världen i färgen orange, och i Gävle blev det slottet.

– I dag är vi här för att uppmärksamma Orange day, FN:s dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det är just färgen orange som inger hopp och en framtid till att kunna ändra på saker, säger Maria Donnerstål, samordnare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Ljusmanifestationer ute i länet

Länsstyrelsen Gävleborg har under 2021 startat upp arbetet ”En kommun fri från våld” i samverkan med organisationen MÄN. Utbildningen är riktad till kommuner med fokus på att utveckla och stärka arbetet kring våldsprevention med ett helhetsperspektiv. Insatsen gör man tillsammans med Bollnäs kommun, Sandvikens kommun och Ljusdals kommun.

Under torsdagen kan man bland annat ta del av ljusmanifestationer runt om i Gävleborg.

–  Ute i länet så kommer det förekomma olika ljusmanifestationer, det är föreläsningar, utbildningar och den typen av olika aktiviteter. Det är flera aktörer i länet och kommuner som genomför olika saker just idag, men även under veckan, säger Pernilla Bylund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer