Sverige fulaste stad? Foto: SVT

Gävle – Sveriges fulaste stad?

Uppdaterad
Publicerad

Är Gävle Sveriges fulaste stad? Ja, vi är en kandidat i alla fall. Just nu genomför föreningen Arkitektupproret en omröstning om vilken stad i Sverige som är fulast. Gävle ligger just nu på sjunde plats.

32 000 medlemmar i föreningen röstade förra året på Sveriges vackraste stad, Sundsvall vann, nu fortsätter man med att utse Sveriges fulaste. På första plats ligger just nu Borlänge och Gävle på en sjunde. Så här skriver föreningen bland annat i sin motivering:

”Gävle är ett av de sorgligaste kapitlen i svensk rivningshistoria. Stora delar av Gävle är totalförstört och istället för att göra någonting åt den sargade stadskärnan så bränner man istället en harmlös halmbock en gång om året. Tolka detta hur som helst, men trots uppmärksamheten som bocken får så finns det ändå inget som kan locka besökare till Norrlands äldsta stad.”

Omröstningen pågår fram till oktober på Facebook. Stockholm får inte vara med, varken om Sveriges fulaste eller vackraste stad.

Sveriges fulaste städer

1. Borlänge

2. Västerås

3. Hässleholm

4. Karlskoga

5. Oxelösund

6. Flen

7. Gävle

8. Södertälje

9. Umeå

källa: arkitektuppropet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.