Kriminalvårdsanstaletn Gävle Foto: SVT/Måns Weiland

Gävleanstalten JO-anmäld – misstog massage för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad
Personalen på Gävleanstalten misstänkte att en intagen utsatts för en våldtäkt och isolerade de berörda fångarna. Men det visade sig vara en missupptattning – det rörde sig om massage.

Den pågående händelsen ska ha upptäckts av personal. Både den man som skulle varit utsatt och de misstänkta förövarna isolerades, och polis tillkallades. Nu anmäler en av männen anstalten till justitieombudsmannen, JO, och ifrågasätter starkt hur personal och ledning agerat.

Mannen skriver i sin anmälan att ingen våldtäkt har förekommit. I själva verket ska det ha handlat om att han fått massage mot ryggsmärtor under ett pass i tvättstugan i augusti förra året.

Isolerade och avstängda

Polisen ska ha blivit inkopplad i fallet och samtliga berörda isolerats och stängts av från sina arbeten i tvättstugan.

”Jag saknar ord” skriver den påstått drabbade mannen själv om det som hänt. Han anser att den ansvarige kriminalvårdaren har begått ett grovt tjänstefel. Den man som utpekats som misstänkt för våldtäkten kallar det hela för ”en mardröm”.

”Undrade vad fan som stod på”

Så här står det i JO-anmälan: ”Efter att haft promenad och ätit lunch var det dags att gå ner till tvätten igen.

Detta sker inte utan jag blir hänvisad att gå till sjuksyster. Väl framme hos syster kom bomben – personalen misstänkte att jag blivit utsatt för en våldtäkt! Jag fick genomgå en förnedrande kroppsbesiktning.

Jag bedyrade att inget hade hänt och jag undrade vad fan som stod på. Sedan blev jag isolerad och polisen var här och förhörde mig. Jag ifrågasatte det hela och naturligtvis varför jag hölls in lås på Hus 3 helt själv på en avdelning i nästan 4 dagar.”

Lades ner

Den intagne skriver vidare att det besked han fick från anstaltsledningen var att de bedömt situationen som sådan att det var bäst att han hölls isolerad under utredningen.

Polis som utredde den påstådda våldtäkten avskrev ärendet efter två dagar, men den intagnes isolering kvarstod trots detta i ytterligare två dygn.

JO utreder nu vad som hänt, och den förlängda isoleringen av den intagne är en av de saker som JO vill att anstaltsledningen förklarar.

Ifrågasätter behandlingen

”Min tillvaro här på Gävle-anstalten var lugn fram tills nu. Jag trivdes med mitt jobb men pga. våldtäkten som var muskelknutar är samtliga tre avstängda från arbetet. Avstängda för något som inte har ägt rum. Jag saknar ord. Jag känner mig väldigt illa behandlad, och om jag nu hade blivit utsatt för en våldtäkt –varför ingrep Ingen under det s.k. händelseförloppet? Varför blev jag behandlad som jag blev?”

Ledningen för kriminalvårdsanstalten i Gävle ska senast 20 mars svara justitieombudsmannen om de frågor som väckts med anledning av anmälan.

SVT Nyheter Gävleborg har varit i kontakt med anstaltschefen Linda Salenmo, som inte vill uttala sig i ärendet innan utredningen är genomförd.

Hon säger bland annat att ”Våra intagna är ofta extra utsatta då de befinner sig i en låst miljö dessutom. Anstalten valde att agera och JO kommer att få avgöra om agerandena och besluten var korrekta i denna situation eller klandervärda.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer