Montering av Gävlebocken 2020 på sin ordinarie plats. Foto: Stefan Larsson/SVT

Gävlebocken flyttar in på Rådhusesplanaden

Uppdaterad
Publicerad

Alternativen var flera, men under onsdagen kom beskedet: Gävlebocken flyttar från Slottstorget på Söder till Rådhusesplanaden i centrum.

För ett par veckor sedan ansökte Gävle kommun om tillfälligt bygglov för att placera bocken i stadskärnan istället. Nu har samhällsbyggnadsnämnden godkänt ansökan och det står klart att bockens nya utsikt kommer att bli över skridskobanan vid Rådhustorget.

– Detta har varit vårt huvudspår. Vi vill ha kvar den så centralt det går och så nära Söder som går – för Söder är ändå ursprungsplatsen, säger Veronica Bångfeldt, kommunikationschef Gävle kommun, till SVT Gävleborg.

Om bocken brinner

Bockens nya placering har väckt reaktioner hos SVT Gävleborgs tittare, som ställer sig frågan om den nya ännu mer centrala platsen är säker ur ett brandperspektiv. Enligt Veronica Bångfeldt har platsen tagits fram i samråd med räddningstjänst, polismyndighet och kommunens egen säkehetsavdelng. Bedömingen är att Gävlebocken kan stå säkert på esplanaden då det finns gott om utrymningsvägar.

– Det passerar också väldigt mycket folk i centrum, så det kommer finnas gott om folk som kan hålla ett vakande öga över bocken, säger Veronica Bångfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.