Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Gävlebocken diskuteras utomlands och används i reklam. Bilden är ett montage. Foto: SVT, BBC, Cha Sandmael, Aglá Gosgerd

Från strån till internationell ikon – så blev Gävlebocken världskändis

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebocken har under sin 57-åriga livstid nått internationell kändisstatus. Den har fått ge namn till ett flertal företag i Gävle men också dykt upp på en isländsk julmust och i en norsk tecknad serie.

Anna-Karin Niemann berättar att hon inte var beredd på det internationella intresset när hon tog sig an rollen som Gävlebockens talesperson förra året.

– Media hör av sig från hela världen. Resetidningar i USA och en tidning från Australien har hört av sig. En tidning från Helsingfors var här förra året, berättar hon.

Brinnande bock på isländsk julmust

Senast förra året dök Gävlebocken upp på etiketten till en isländsk julmust och i reklamfilmen står den i lågor. Den har också blivit till en seriefigur i barnboksserien ”Drakens öga” av den norska serietecknaren Cha Sandmael.

– Syftet har ju inte varit att han ska bli en världskändis utan det har ju kommit, säger Anna-Karin Niemann, Gävlebockens talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.