Foto: Roger Nilsson

Gävlebocken har brunnit ner – en anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Gävlebocken klarade sig över julhelgen men vid tretiden natten till söndag stod den i lågor.

– En polispatrull kände röklukt och konstaterade att bocken brinner, sade Peter Hultqvist vakthavande vid polisen i Gävle till TT tidigare imorse.

Väktare följde efter två maskerade män och en man född 1990 greps kort därefter. Efter förhör på söndagsmorgonen anhölls mannen av jourhavande åklagare misstänkt för skadegörelse genom brand.

Gävlebocken

– Han hade tidningspapper och tändare i fickorna. De båda gärningsmännen var maskerade när de tände bocken.

Fast på film

I en video som Aftonbladet har publicerat syns en person tända på bocken. Personen fattar sedan själv eld, men enligt polisen i Gävle har mannen inte skadats.

– Jag har inga uppgifter om att han behövde vård, säger Johan Fredriksson vid Gävlepolisen.

Mannen som greps av polisen var berusad, hans kläder luktade bensin och eld hade svett hans hår. Han var även sotig i ansiktet. Polisen utreder just nu om det finns ytterligare en gärningsman.

På söndagseftermiddagen erkände mannen brottet och släpptes senare.

Den traditionella julbocken i halm som pryder Slottstorget i Gävle från första advent varje år har blivit känd för att den brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.

Gävle Kommuns hemsida syns bilder från webkameran som dokumenterar bockens öden. Bara ett svart skelett återstår av stadens stolta symbol.

Bockens sista tweet

Den traditionella julbocken i halm som pryder slottstorget i Gävle från första advent varje år har blivit känd för att den brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.

Men förra året skonades bocken. Kommunen hade satt in extra bevakning för att skydda den 13 meter höga skapelsen inför gästspelet i Gävles kinesiska vänort Zhuhai i januari.

Bocken som är aktiv på twitter skrev i går kväll att den planerade sitt 50-årskalas. Men den planeringen fick sig alltså ett abrupt slut och i morse skrev bocken: ”Ledsen att behöva lämna er för tidigt i år! Tack för den här tiden med er mina vänner! Vi ses nästa år på mitt 50-årskalas!”.

Gävlebocken

Gävlebocken väger 3,6 ton. Vid hornen har den en höjd på 13 meter och den är 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966, men den eldhärjades redan premiäråret.

Sedan dess har det gått illa för bocken många gånger. Har den inte brunnit så har den blivit vandaliserad på annat sätt.

Under årens lopp har bocken bland annat blivit sönderkörd av en raggarbil och nerbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Gävlebocken har ett eget Twitterkonto med nästan 8.000 följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet