Dubbla gärdsgårdar hör till årets nya synliga säkerhetsåtgärder kring Gävlebocken. Foto: Mikael Johansson, SVT

Gävlebocken har klarat sig till julafton

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Gävlebocken uppfördes för första gången 1966 är det inte många gånger den fått stå orörd. Men i år har den överlevt ända fram till julafton.

Inte heller har det skett några försök att bränna ned bocken.

– Det känns ju jättekul att han har fått stå så här länge, och jag hoppas han får stå hela vägen ut till efter nyår så att vi kan plocka ned honom helskinnad, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg till TT.

Gävlebocken

”Upp och hoppa, det är julafton!”, twittrar Gävlebocken via sitt officiella Twitterkonto på julaftonsmorgonen.

Högre och dubbla staket

Maria Wallberg tror att det dubbla staketet är att tacka för att bocken – än så länge – har överlevt julen. Stängslet försvårar för de spontana attacker som annars kan ske på natten. I år är det dubbla gärdsgårdar utsatta med ett litet mellanrum plus att de är lite högre än tidigare.

– Jag tror mycket på att förhindra de här spontana attentaten som hänt på natten när folk gått hem från krogen, säger hon.

Avståndet till bocken från den yttersta gärdsgården är drygt två meter. Bocken bevakas också med övervakningskameror och vakter.

”Juldagen är mer kritisk”

Ökar riskerna nu när vi går in i julaftonskvällen och framåt?

– Juldagen är en sådan klassisk dag där det är mycket folk i rörelse, den är mer kritisk. Men det finns bevakning på plats. Sedan har vi uppmanat gävleborna att hålla bocken sällskap och hålla extra koll, säger Maria Wallberg.

Hon vill inte avslöja om bevakningen förstärks nu när julafton infaller. Den 2 januari är planen att bocken ska monteras ner, förhoppningsvis helskinnad.

I fjol, då bocken fyllde 50 år, brann den ned bara timmar efter invigningen.

Fakta: Gävlebockens liv

I år är det 51:a året som Gävlebocken sätts upp. Av de tidigare 50 gångerna som bocken har rests har den bara klarat sig helskinnad 14 gånger. 29 gånger har den brunnit och 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

Gävlebocken väger 3 ton, är 13 meter hög och 7 meter lång.

Den första bocken byggdes 1966 – och eldhärjades redan samma år. Sedan dess har den brunnit eller blivit vandaliserad vid flera tillfällen.

1976 körde en raggarbil sönder den och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet