I år ska Gävlebocken invigs på traditionellt sätt. Foto: Arkivbild. Jan-Peter Eriksson/SVT

Gävlebocken invigs på traditionellt sätt

Uppdaterad
Publicerad

I år ska Gävlebocken invigas på traditionellt sätt, Gävle kommun har beslutat att invigningen ska ske fysiskt den första advent. Men det blir lite rörigt i år när en ny bussfil skapats inför att Stadsbiblioteket byggs om till kultur- och bildningscentrum.

– Gävlebocken kan stå kvar på Slottstorget, den plats han prytt varje år sedan 1966. Det blir förstås lite rörigare än vanligt runt Gävlebocken på grund av ombyggnationen, men han kommer att kunna sprida julstämning och glädje vid Slottstorget även i år, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson, i ett pressmeddelande.

Invigning första advent

I och med beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att restriktioner hävs den 29 september har Gävle kommun beslutat att i år genomföra en fysisk invigning. Det blir söndagen den första advent, vilket i år är den 28 november.

Gävlebocken

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Gävlebockens fans tillbaka, säger Rebecca Steiner.

Enligt kommunen är det redan nu klart att Gävlebockens placering 2022 kommer att påverkas.

– Vi återkommer när vi har besked om nästa år, säger Rebecca Steiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet