Över 4.450 personer i länet lider av kronisk migrän. Drygt en procent av dessa får specialistvård. Foto: Leif R JanssoN/TT

Gävleborg sämst på att behandla migrän

Uppdaterad
Publicerad

Av samtliga län är Gävleborg längst ner på listan över hur många som får vård för kronisk migrän.

Enligt studier lider cirka 200.000 svenskar av kronisk migränhuvudvärk. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån som Huvudvärksförbundet tagit del av fick 47 av drygt 4.450 personer med kronisk migrän i Gävleborg vård under förra året.

Det betyder att Gävleborg, med en andel på 1,05 procent, är det län som ligger längst ner på listan över patienter som behandlades 2016. Till skillnad från landstinget i Västmanland som toppar listan där nästan fem gånger så många fick vård. Stockholm är nästbäst där 5,22 procent av patienterna behandlades och nästlängst ner på listan hamnar Örebro.

Kronisk migrän

Migrän är en svår huvudvärk som kan vara allt mellan en halvtimme till tre dygn. Huvudvärken kan påverka synen i form av störningar som blixtar och sicksackmönster men också inkludera illamående, svaghet i kroppen och svullnad av händer och fötter. Under en attack vill den drabbade ofta ha mörkt och svalt omkring sig.

Någon som har kronisk migrän har migrän mellan 8-15 dagar i månaden och har större risk att drabbas av en depression. Enligt forskning går cirka 80 procent av de som har symptomen ovetandes om möjligheten till vård och saknar därför en migrändiagnos. Huvudvärksförbundet rekommenderar att söka specialistvård om du ofta har huvudvärk och om symptomen stämmer.

Det går att behandla migrän utan medicin genom att undvika situationer som kan framkalla huvudvärken.

Källa: Huvudvärksförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.