SVT har spårat fisken – Gävleborgs strömming blir fiskmjöl i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Kvoten för industrifisket ökade rejält i år. Men vilka är det då som trålar utanför Gävleborgs kust och vad händer med fisken som fiskas upp? SVT Gävleborg har spårat båtarna som trålar utanför länet till en fiskmjölsfabrik i Skagen i Danmark.

Åtta svenska båtar beviljades att tråla i Bottenhavet under 2021. Sex av dom ägs av fiskerier på Västkusten. Trålaren som beviljades fiska mest 2021 tilldelades 5 862 ton. Det är nästan fyra gånger så mycket som alla kustnära fiskare längs Bottenhavet tillsammans.

Fisk blir till mjöl och olja

Samtliga sex båtar från västkusten trålar på uppdrag åt processanläggningen FF Skagen i Danmark som i första hand tillverkar fiskmjöl och fiskolja. 

Anläggningen tillverkar bland annat foder till fisk, kyckling, smågrisar och minkar.

FF Skagens VD Johannes Palsson skriver i ett mejl till SVT Gävleborg att anläggningen har kunder i ett 60-tal länder runt hela världen. Johannes Palsson vill inte intervjuas framför kameran.

Lokala fiskare larmar

I år har den totala fiskekvoten på strömming nästan dubblerats i Bottenhavet för industritrålarna till havs.

– Vi har varnat för att om vi inte gör något snart så blir det kollaps, och nu är det kollaps. Vi får ingen strömming alls, säger Dennis Bergman, fiskare i Norrsundet.

Se strömmingens väg i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.