Enligt polisen visar siffrorna på ett gott resultat och förklaringen ligger i mångt och mycket i samverkan mellan olika enheter inom polisen och externa aktörer som Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten. Totalt har det gått 378 procent fler ärenden till åklagare i år än samma period i fjol.
– När det handlar om bedrägerier- och bidragsbrott har vi utvecklat vårt samarbete ytterligare genom ett erfarenhets- och kunskapsutbyte, säger Thomas Johansson, chef för utredningssektionen till Polisens hemsida.
Bland de ärenden som redovisats till åklagare är det ungefär lika många bedrägeri- som bidragsbrott.
Fakta: Skydda dig mot bedrägeri
Det finns många typer av bedrägerier. Det gemensamma är att en gärningsperson lurar någon att göra något, eller att inte göra något som denne annars skulle ha gjort. Vilseledandet måste medföra att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det och att det leder till ekonomisk skada för den som blir vilseledd.
E-handel
Var försiktig när du handlar på internet och undvik förskottsbetalningar. Vid kortbetalning bör du använda lösningar där kortet kan låsas mellan köpen.
Nätfiske, phishing
Var misstänksam om du får e-post där du exempelvis uppmanats att klicka på en länk och ange dina personliga koder. Följ aldrig sådana instruktioner. Dubbelkontrollera vem som är avsändare innan du svarar och lämnar ut information.
Kortbedrägeri
Var uppmärksam vid uttagsautomater, kontrollera om automaten ser annorlunda ut eller om knappsats eller kortläsare går att rubba.
Fakturabedrägeri
Var försiktig med att ingå avtal (göra affärer) per telefon. Be i stället om att få ett skriftligt erbjudande först och var extra vaksam om försäljaren stressar dig att ingå ett avtal.
Bankärenden via internet
Många banker erbjuder idag banktjänster över internet. Flera olika säkerhetslösningar används. Var vaksam om någon ber dig slå fram uppgifter på din dosa.
Identitetsintrång
Med identitetsintrång menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar, var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.
Investeringsbedrägeri
Om någon kontaktar dig och ber dig att göra en investering bör du vara extra misstänksam, särskilt om rådgivaren, det du ombeds investera i och betalningsmottagaren finns i olika länder. Fundera över varför de hör av sig till just dig.
Lägenhetsbedrägeri
Den bostadsbrist som råder på många orter utnyttjas av bedragare. Bedrägerier som är kopplade till lägenhetsuthyrning pågår året runt. Det är viktigt att kontrollera att lägenheten faktiskt existerar. Det finns många exempel på fall där bedragare har kopierat bostadsrättsannonser och gjort om dem till andrahandsannonser.
Oseriösa hantverkare
Har du blivit erbjuden husrenovering eller asfaltering av garageuppfarten för en billig penning? Var säker på att du anlitar seriösa hantverkare innan du ingår avtal.
Utpressningsvirus
Utpressningsvirus, så kallad ransomware, är en skadlig programvara som låser datorer och mobila enheter eller krypterar elektroniska filer. För att återfå kontrollen krävs att du betalar en lösensumma. De som råkar ut för ransomware bör aldrig betala den lösensumma som krävs.
Vägpirater
Antalet kriminella personer som lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed bilvägarna ökar. De ger sken av att behöva hjälp, men rådet är att inte stanna om du är osäker.
Fördjupande tips om hur du skyddar dig finns på på polisens hemsida.
Källa: Polisen