Foto: Christina Ohlsson TT

Gävlebos företag eftertaxeras med nästan 1,9 miljoner kronor

Publicerad

Skatteverket eftertaxerar en Gävlebos transportföretag med närmare 1,9 miljoner för bland annat obetald moms och arbetsgivaravgifter.

Det var sedan Ekobrottsmyndigheten gjort en granskning av mannens numera konkursade företag inom ramen för den myndighetsgemensamma samverkan mot organiserad brottslighet som felaktigheterna i företagets deklarationer för 2018 upptäcktes.

Ingen bokföring

Eftersom skatteverket inte fått ta del av någon bokföring från Gävlebons företag har man fått rekonstruera vilka inkomster företaget haft genom att titta på transaktioner på bankkonton och inhämta fakturor från företag som köpt tjänster. Då har man kunnat konstatera att drygt 6,5 miljoner kronor inte har redovisats som inkomster och det betyder att drygt 1,6 miljoner i moms inte redovisats.

Skatteverket har också kunnat konstatera att företaget betalt ut löner och kontanta uttag till anställda och ägare som inte har redovisats till staten på drygt 2,1 miljoner. Bolaget påförs därför ytterligare arbetsgivaravgifter på 630 000 kronor.

Skattetillägg

Bolaget påförs skattetillägg på nästan 250 000 för den obetalda momsen och de obetalda arbetsgivaravgifterna.

Vid granskningen har Skatteverket även påfört kostnader och moms som bolaget kan tillgodoräkna sig. Skatteverkets beslut om eftertaxering kan överklagas.

Att granskningen av företaget är gjort inom den myndighetsgemensamma samverkan mot organiserade brottslighet behöver nödvändigtvis inte betyda att det finns en direkt koppling till organiserad brottslighet i det här specifika fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.