Gävleföretag ska göra olja av sågspån. Får miljoner av Naturvårdsverket Foto: SVT/Jan-Peter Eriksson

Gävleföretag ska göra olja av sågspån

Uppdaterad
Publicerad

Sågverket i Kastet i Gävle är en av de verkliga vinnarna när Naturvårdsverket delar ut klimatmiljoner. Man får 117 miljoner kronor för att göra framtidens eldningsolja av sågspån.

– Det är helt fantastiskt eftersom i dagens utveckling och fokus på klimatfrågor, hållbarhet och bioekonomi så ser vi också en möjlighet att skapa ett mervärde av våra biprodukter, säger Setras vd Hannela Arvonen.

Idag är sågade trävaror huvudprodukten på Setras sågverk i Gävle, men vid tillverkningen uppstår omkring 50 procent restprodukter.

Idag går de bland annat till massaindustrin och sågverket söker en högre utväxling.

TV: Se reportaget från träföretaget

Miljoner från Naturvårdsverket

Nu har man beviljats 117 miljoner kronor i bidrag av Naturvårdsverket för att starta Sveriges första kommersiella pyrolysoljeproduktion.Kortfattat innebär det att sågspån hettas upp och ombildas till flytande pyrolysolja.

– Den kan man använda till bioolja som kan utvecklas till tex fordonsbränsle, säger vd Hannela Arvonen.

174 lokala klimatinvesteringar över hela landet får del av Naturvårdsverkets klimatmiljoner, men de 117 miljonerna till anläggningen i Gävle är det enskilt största bidraget och utgör knappt hälften (45 procent) av den totala investeringen i pyrolosanläggningen. Pyrolysoljeproduktionen beräknas kunna motsvara 10.000 ton eldningsolja per år.

– Nu börjar vi projektera med målsättningen att ha en färdig anläggning 2020, säger Hannela Arvonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.