Professor Jerzy Sarnecki har närmare fyrtio års erfarenhet av att forska om brottslighet. Foto: TT

Gävleforskare om varför vissa blir våldsextremister

Uppdaterad
Publicerad

Vad vet vi egentligen om varför svenska medborgare begår våldshandlingar i politiskt syfte? Inte tillräckligt konstaterar kriminologen Jerzy Sarnecki på högskolan i Gävle som är en av författarna till en ny forskarantologi som nu lämnats in till regeringen.

Men det lutar åt att man förmodligen kan se en av orsakerna redan nu.

– Ofta handlar det om att man vill finna någon typ av mening med livet, säger Sarnecki.

Offentlig utredning

Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har tillsammans med 23 forskare från hela landet gjort en kartläggning över befintlig forskning om politisk och ideologisk brottslighet. Där ges samtidigt förslag på framtida metoder för att skapa mer kunskap om extremistiska grupper i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi har skrivit ett av kapitlen.

– Mitt bidrag handlar hur man kan använda sig av teorier om traditionell brottslighet, även när det rör sig om personer som begår brott med ideologiska motiv, säger han.

Mer forskning behövs

Men dagens kunskaper på området räcker inte, påpekar Sarnecki och fortsätter:

– Det behövs mer forskning som följer individers livsförlopp för att verkligen förstå varför vissa personer antluter sig till våldsextremistiska grupper.

Läs hela forskarantologin här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.