Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill Gavlegårdarna riva istället för att renovera och så säger Cathrine Holgersson, vd, till de hyresgäster som måste hitta nya hem. Foto: Markus Dahlberg/SVT, Gavlegårdarna

Gavlegårdarna säger upp hyresgäster i Valbo – ska ge plats för nya lägenheter

Uppdaterad
Publicerad

Nio hus med totalt 120 lägenheter kommer att rivas i centrala delarna av Valbo i Gävle kommun. Husen är enligt Gavlegårdarnas vd i för dåligt skick för att renoveras. I och med rivningen sägs 170 hyresgäster upp från sina kontrakt.

– Det är väldigt ovanligt att vi kommer till den slutsatsen, men i det här fallet har vi gjort omfattande utredningar, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlegårdarna.

Alla nuvarande hyresgäster måste ha flyttat senast sista december 2024 inför rivning av byggnaderna ska börja under hösten 2025. På platsen kommer bostadsbolaget istället bygga 200 nya moderna lägenheter.

De nya bostäderna ska enligt planen vara klara för inflyttning i tre olika etapper från mitten av 2027 till slutet av 2028. Alla hyresgäster som nu tvingas flytta kommer att erbjudas ett nytt boende inom Gavlegårdarna.

Det här är husen som rivs

• Nio huskroppar på adresserna Harbovägen 14, 16, 18 och 20. Fårbovägen 8. Trädgårdsvägen 11, 13, 15 och 17.

• Sammanlagt 120 lägenheter

• 171 personer bor i lägenheterna

Källa: Gavlegårdarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.