Gävleprofilen och artisten Jacob Gordin har avlidit 50 år gammal. Foto: Anders Sundin/SVT

Gävleprofilen Jacob Gordin är död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten och låtskrivaren Jacob Gordin har avlidit. Jacob Gordin har inte lämnat någon obemärkt som han kommit i kontakt med under sitt liv. Han blev 50 år.

Jacob Gordins energi var något utöver det vanliga och han kunde trollbinda alla med sina historier, det vet vi alla som varit i kontakt med honom. Han var också en Gävleberättare av klass eftersom hans sånger nästan uteslutande handlade om Gävle och Gävleregionen. Dråpliga kompositioner som uteslutande var hämtade ur hans egna liv här i Spunk City (Gävle).

Teater om sitt missbruk

Han samarbetade också med Håkan ”Nordman” Hemlin vid ett par tillfällen, första gången 2005 med duetten ”Vad var det vi sa” som gavs ut på singel och så 2013 i föreställningen ”Fragment av två liv”. En föreställning som var utelämnande och handlade de bådas utanförskap i barndomen, deras adhd och drogmissbruk i vuxen ålder.

Jacob Gordin hade ett stort Brynäs-hjärta och skrev hyllningslåten ”Brynäs kom” 1997 till föreningen, 2012 hade han med Brynäsforwarden Sebastian Lauritzen på några av sina spelningar också. Men han var en riktigt kämpe, 2013 fick han för sig att börja springa, så i augusti samma år sprang han Midnattsloppet, tio kilometer på Södermalm i Stockholm strax över 55 minuter.

Samarbetade med Plura

Jacob Gordin har bland annat haft samarbeten med Plura Jonsson, barndomsvännen Ulf ”Rockis” Ivarsson och Linda Sahlberg på sina skivor. Jacob Gordin gav ut albumen “Jacob Gordin” (1997), ”Bill Bob och Halleluja” (2003), ”Ballader från underjorden” (2005), ”Då, nu, nyss och sen” (2009) och ”Spunk City” (2012). Innan det var han trummis i Gävlepunkbandet Bizex‐B som släppte två LP‐skivor på 1980‐talet.

Jacob Gordin blev 50 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer