Moskén i Gävle. Foto: SVT

Oro i församlingen när Gävle moské står utan ledare

Uppdaterad
Publicerad

Moskén i Gävle står utan ledare sen den omtalade imamen Abo Raad i förra veckan togs i förvar på Migrationsverket. Bland den muslimska församlingens medlemmar finns många frågetecken.

Imamen Abo Raad omhändertogs när han var på väg till tågstationen för att skjutsa en kvinna som hade föreläst i moskén. Kort därefter omhändertogs även hans son. Det berättar ordförande Mohammad Al-Najjar för SVT Gävleborg.

Ingen i församlingen har haft kontakt med imamen sedan han satts i förvar. Det enda de vet är att han är häktad i Sollentuna i Stockholm.

Sex muslimska ledare utvisas

Varför tror du att han blivit omhändertagen?

– Vi har ingen aning, vi kan inte ens föreställa oss vad anledningen är. Vi har inte ens fått någon hint om vad som har hänt, säger Mohammad Al-Najjar som är ordförande i församlingen.

Kan du förstå de som hävdar att Abo Raad skulle innebära ett hot mot svenska demokratin?

– Vem är jag att avgöra om han är ett hot eller inte mot svensk säkerhet. Om det blir en rättegång med en försvarare och han blir dömd för att vara ett hot mot demokratin, då vill jag som svensk medborgare att han blir utvisad för min och mina barns säkerhet, säger Al-Najjar.

Rätt att veta misstankarna

Församlingen ifrågasätter sättet imamen omhändertagits på.

– Staten har rätt till att omhänderta personer som är emot landets säkerhet och det hjälper vi till med. Men vi har också rätt att veta vilka misstankar som riktats mot imamen, säger Hassan Mohamed som är administratör i församlingen.

Församlingen har ingen planerad aktion mot imanens frihetsberövande och uppmanar den muslimska församlingen att inte reagera för starkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet