Gefle Dagblad polisanmäls för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Gefle Dagblad har blivit polisanmälda för förtal efter artiklar om Gävle Moské.

Ärendet registrerades hos justitiekanslern på fredagen, skriver tidningen på sin hemsida.

I början av juli skrev GD att Gävles imam var ansvarig för sidan muslim.se, och visade bland annat en skärmdump från sajten med den informationen. På sajten fanns bland annat budskap om att straffet för homosexualitet är döden och att en muslim inte får bli vän med en ickemuslim.

Imamen säger själv till Arbetarbladet att han kontaktade hemsidan för att det fanns felaktigheter, varpå den stängdes. Han säger att han bara fungerade som rådgivare, och inte var ansvarig för sidan. Han hävdar också att även homosexuella är välkomna till moskén.

– Jag har sett i Arbetarbladet att imamen nu påstår att han inte hade ansvaret. Men jag anser att vi har väldigt gott på fötterna i den här publiceringen. Vi har bland annat publicerat en skärmdump som visar att han hade ansvaret, säger Anna Gullberg chefredaktör och ansvarig utgivare, till SVT.

– Jag känner mig trygg i det här och jag välkomnar att JK tittar på detta, så får vi se om det leder till någon förundersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.