Konkurrensverket godkänner sammanslagningen mellan Gefleortens mejeriförening och Arla. Foto: SVT/TT

Gefleortens + Arla = sant

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Konkurrensverket godkänner sammanslagningen mellan Gefleortens mejeriförening och Arla. Förhandlingarna har pågått sedan i våras.

– Vår målsättning har hela tiden varit att i god tid trygga stabila och långsiktiga villkor för medlemmarnas mjölkproduktion samtidigt som varumärket och mejeriet fortsätter att utvecklas. Jag hoppas och tror att även våra kunder och konsumenter ser att detta var det allra bästa som kunde hända oss i nuläget, säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens mejeriförening ett uttalande.

Enligt Gefleortens är det en allt tuffare konkurrens i mejeribranschen som gör att de måste söka sig till större aktörer för att överleva.

– Marknaden har utvecklats på ett sådant sätt så att ett litet mejeri som Gefle har svårt att klara konkurrensen, sa Thomas Lundgren tidigare i år till SVT Nyheter Gävleborg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så här funkar sammanslagningen

Samtliga mjölkbönder i Gefleortens mejeriförening erbjuds bli medlemmar i Arlas mejerikooperativ.

Inom kort påbörjas också arbetet med att integrera Gefleortens med Arla.

Medarbetare i Gefleortens blir då anställda i Arla samtidigt som Arla tar över varumärket samt ägandet och driften av mejeriet i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.