• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hudiksvall ganska dött på söndagar

Uppdaterad
Publicerad

Varken Hälsinglands museum, simhallen, Mulle Meck eller biblioteket håller öppet på söndagar. Den som vill hitta på något att göra i Hudiksvalls centrumkärna en söndag kommer att möta många låsta dörrar.

Nu pågår projektet ett gladare Hudik för en mer levande stadskärna.

Söndagar är i allmänhet den stora dagen för museibesök och rekreation – men inte i Hudiksvall. Hälsinglands Museum håller öppet alla dagar utom just på söndagar.  

– Hudiksvall har varit ganska öde på söndagar. Vi har prövat att ha söndagsöppet förut, men då var det så få besökare att det inte var värt, säger Gunilla Stenberg, chef för Hälsinglands Museum.

Hudiks Bad och Relax är stängt inte bara på söndagar, utan hela helgen. Bibliotoket är söndagsstängt, liksom Mulle Meck. Inte heller de finare restaurangerna som Strandpirén, Miss Sara eller Napulé håller öppet på söndagar.

Projektet ett gladare Hudik

I Hudiksvall pågår just nu projektet ett gladare Hudik. Det är ett samarbete mellan kommunen, det lokala närings- och föreningslivet och har som syfte att skapa en mer levande stadskärna. För hur glatt är Hudiksvall en söndag?

– Det är ju småstadens dilemma att få till att det ska leva året om och veckans alla dagar. Att vårt utbud ska räcka till för oss som bor här och de som besöker oss. Men det kan ibland vara svårt att möta det, säger Jenny Gustafsson, destinationsutvecklare på Visit Glada Hudik och involverad i ett Gladare Hudik.

”Utbud driver efterfrågan”

Det blir lätt ett moment 22, att man håller stängt på söndag för att det är för lite efterfrågan och det minskade utbudet gör att färre människor söker sig till stan.

Det omvända stämmer också. Genom att våga satsa och hålla öppet på söndagar, lockas fler söndagsbesökare till centrum.  

– Ja, utbud driver efterfrågan, säger Jenny Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.