Se experter undersöka altarskåpet ”den heliga släkten” i Bollnäs kyrka i klippet. Foto: Bizz Sjöblom / SVT

Verk av berömde 1500-talsmålaren Michel Sittow kan finnas i Bollnäs kyrka

Uppdaterad
Publicerad

I Bollnäs kyrka finns ett altarskåp som tros vara från 1500-talet. Ett internationellt forskarteam med experter från fyra olika länder har under veckan undersökt skåpet i detalj. De söker svar på något som det spekulerats i under lång tid.

Är skåpet målat av den världsberömde estländske hovmålaren Michel Sittow?

Det rör sig om experter från Tyskland, Belgien, Estland och Sverige. De är konsthistoriker, konservatorer och specialister inom RTI-fotografering (Reflectance Transformation Imaging). Tillsammans ska de nu försöka ta reda på om ryktet stämmer, om altarskåpet är målat av Michel Sittow eller inte.

Underteckningar

Konservatorn John Rothlind studerade altarskåpet på 1980-talet med infraröd film. Då hittade han underteckningar från konstnären, en typ av personliga skisser från konstnären under färgen. Han hoppas att man nu, med dagens teknik, ska kunna dra ytterligare slutsatser om konstnärens bakgrund.

– Kan vi komma närmare den konstnärspersonlighet som utförde de här målningarna i Bollnäs, och hur relaterar det till en konstnär som Michel Sittow?

Internationellt samarbete

Projektet är ett samarbete mellan Estlands konstmuseum och Hälsinglands museum, och kommer att resultera i en gemensam utställning om senmedeltida altarskåp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.