Grannar går samman – vill stoppa brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en kraftig ökning av antalet bostadsområden i Hudiksvall som startat grannsamverkan mot brott i samarbete med polisen. Det senaste året har 17 bostadsområden gått med i grannsamverkan.

– Fler och fler har insett att det behövs. Det finns alltid oro för inbrott, säger Magnus Pettersson på Maln utanför Hudiksvall, där grannsamverkan startades i maj i år.

I praktiken innebär grannsamverkan att polisen och de boende utbyter information. Nyligen kunde grannsamverkan i Iggesund förhindra båtstölder efter att de boende uppmärksammat en bil som polisen varnat för.

Antalet inbrott minskar

Trots den stora oron har faktiskt antalet inbrott minskat i Hudiksvalls kommun de senaste åren. 2016 skedde 27 bostadsinbrott i Hudiksvall. 2014 var siffran som högst då det var 63 inbrott i villor och lägenheter.

Då handlade det om en liga från Baltikum som begick mängder av inbrott i hela Gävleborgs län.

Organiserad brottslighet ökar

– Det är bra att kunna förebygga. Den organiserade brottsligheten ökar hela tiden. Man letar sig även upp efter kusten här, säger områdespolis Per-Yngve Velander.

När han började arbeta med grannsamverkan i Hudiksvall för ett år sen fanns nästan inga bostadsområden anslutna. På bara ett år har 17 bostadsområden gått med i samarbetet.

– Det sprider sig som ringar på vattnet, säger Per-Yngve Velander.

Många året runt-boende

Det gamla fritidshusområdet på Maln har i dag utvecklats till område där många är året runt-boende. Där har det inte skett några inbrott de senaste åren.

– Däremot har vi haft incidenter. Det har varit folk som har stannat här och gått runt och tittat, säger Magnus Pettersson och berättar att de misstänkta personerna snabbt försvann när en granne uppmärksammade dem och frågade vad de gjorde i området.

Enligt Brottsförebyggande rådet har grannsamverkan minskat brottsligheten i områdena med i genomsnitt 16 eller 26 procent, beroende på vilken mätmetod man väljer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.