Abo Raad, imam i Gävle, är en av de sex muslimska ledare som greps av Säpo i våras och hålls i Migrationsverkets förvar. Foto: SVT

Gripen Gävle-imam blir fråga för regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Gävle-imamen Abo Raad och hans son och ytterligare en gripen ska utvisas – men det är inte möjligt just nu, konstaterar Migrationsöverdomstolen. Frågan hamnar därför istället på regeringens bord, skriver DN.

Männen greps av Säpo i våras, anklagade för att vara verksamma i islamistiska extremistiska miljöer och därmed utgöra ett säkerhetshot mot Sverige. De greps med stöd av Lagen om särskild utlänningskontroll, en ovanlig åtgärd från Säpos sida.

I juni kom beslutet från Migrationsverket om att utvisa Gävle-imamen Abo Raad och hans son, men samtidigt påpekade man att utvisningarna inte gick att genomföra på grund av hot mot far och son i hemlandet Irak.

Sex muslimska ledare utvisas

Regeringen tar över ärendet

Nu har tre av de totalt sex fallen fallen prövats av Migrationsöverdomstolen som gör samma bedömning, skriver Dagens Nyheter, och därför lämnas ärendet över till regeringen. Det handlar om Gävleimamen, hans son – som bland annat jobbat med ungdomar och integration i Umeå under flera år – och ytterligare en gripen.

SVT har tidigare berättat att sex personer med kopplingar till muslimska samfund i Sverige har gripits av Säkerhetspolisen under våren och hållits i förvar på Migrationsverket. Detta efter att ha pekats ut som tongivande i islamistiska extremistmiljöer. Bland dem finns personer från Gävle, Umeå och Västsverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet