Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hannah Elversson gillar jakt och att vara ute i skogen – följ med på älgjakt med kvinnliga jägare Foto: Lari Honkanen/SVT

Grundkurs i älgjakt för kvinnor anordnas i Los

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde som tar jägarexamen är kvinna och andelen kvinnor bland svenska jägare ökar stadigt. På Jägareförbundets kursgård i Sidertjärn, Los, hålls en kurs i praktisk älgjakt för kvinnor från hela landet.

Hos Svenska Jägareförbundet är andelen kvinnor tio procent. Men förbundet har som mål att få upp andelen till tolv procent till nästa jaktår. Kursen som hölls i Los kan ses som en satsning för att stärka kvinnliga jägare att våga ta mer plats inom jakten.  

Ändå hänger mansnormen kvar inom jakten.

”Finns machokultur”

– Tyvärr behövs denna kurs, för det finns fortfarande en machokultur bland många jägare, och det kan vara svårt att komma in sig i ett jaktlag som kvinna, säger hundföraren Hannah Elversson från Bollnäs.

Kursen anordnades av Svenska Jägareförbundets Gävleborgsförening tillsammans med Studiefrämjandet. Under kursdagarna fick deltagarna skjuta in sina jaktvapen med skytteinstruktörer och bedriva praktisk älgjakt i skogarna runt Cidertjärn.

Kvällarna ägnades åt matlagning, bastubad, och föreläsningar av erfarna jägare. 

Klicka på videon för att träffa deltagare och hänga med på älgjakt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.