Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se barngänget G15 i Sätra i Gävle i videon. SVT Gävleborg har kartlagt drygt 30 medlemmar i den kriminella grupperingen. Foto: SVT/Polisens förundersökning

33 unga med i det hänsynslösa gänget i Sätra i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen tillhör alla sex tonårspojkar som är misstänkta för inblandning i mordet i Sätra i Gävle den kriminella grupperingen G15. SVT Gävleborg har kartlagt drygt 30 medlemmar i den kriminella grupperingen varav de flesta är minderåriga tonårspojkar.

De beskrevs till en början av polisen som ungdomar från Sätra i Gävle som var nyfikna på det kriminella livet och som var allmänt stökiga i Sätra centrum. Detta övergick fort till att de började sälja narkotika och utföra personrån i grupp.

Den första dokumenterade hanteringen av vapen inom grupperingen var hösten 2021. Polisen kom då över en bild på en medlem i G15 som poserade med ett skarpladdat vapen. Personen var vid tillfället 14 år gammal.

Består av tonårspojkar

G15 har idag en ledande position inom den kriminella miljön i Gävle. De är organiserade med ledarpersoner, misstänkta för att vara utförare av grova våldsbrott, transportörer av vapen och narkotika samt springpojkar. Och de består i stort sett enbart av minderåriga tonårspojkar.

Dömda för grova våldsbrott

De mest tongivande medlemmarna är bland annat dömda för grov misshandel, narkotikabrott och mordförsök. 

Åldrarna på de gängmedlemmar som SVT Gävleborg har kartlagt spänner mellan 15 och 19 år. Två tidigare ledarpersoner för G15, som sedan förra året avtjänar ett längre fängelsestraff, har nu fyllt 21 år. En 22-årig person som just nu står åtalad för grovt vapenbrott går också att koppla till grupperingen.

Rekryteras som barn

Många har varit medlemmar i grupperingen sedan de var barn.

Den yngsta av de som åtalas efter dödsskjutningen i Sätra – som var 15 år vid mordtillfället – syns i händelserapporter redan ett och ett halvt år tidigare. Han var på plats då en polisbil omringades av G15 i samband med ett ingripande i Sätra.

En av 17-åringarna som åtalas efter dödsskjutningen i Sätra var med i planerandet av ett mordförsök i Forsbacka 2021.

Idag inleds rättegången mot sex av medlemmarna som är misstänkta för mordet i Sätra. Rättegången genomförs i Attunda tingsrätts säkerhetssal.

Misshandel i grupp och musikvideos, se barngänget G15 i Sätra i Gävle i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.