Hör om konstnären Gunnar Greibers färgstarka måleri. Foto: SVT

Gunnar Greiber startskottet för ”kultur på slottet”

Uppdaterad
Publicerad

Nordanstigskonstnären Gunnar Greiber skänkte över 1 000 verk till Nordanstigs kommun efter sin död. Som en del av satsningen kultur på slottet, som startar på måndagen, så uppmärksammas nu delar av Greibers konstsamling på Gävle slott.

Den sammanhängande tråden i Greibers verk är hans förhållande till färg och form och han var under ett halv sekel verksam i Nordanstigs kommun.

Inspiration fick han från Stockholms gator, segelbåtarna och människorna, men en stor del av hans konstnärsliv kretsade även kring skogen och det hälsingska landskapet.

– Han var inte fin av sig. Han var en man av folket, men nog hade han varit stolt alltid! Han hade inte förväntat sig att få hänga på ett slott, även om han var medveten om att han var en bra konstnär, säger Carin Walldin, kommunfullmäktiges vice ordförande i Nordanstigs kommun.

Omfattande arbete att katalogisera över 1000 målningar

Jöran Österman, konstnär och kurator är den som ansvarat för att gå igenom Greibers alla målningar inför utställningen på Gävle slott.

– Jag har gått igenom alla hans verk och gemensamt för dem alla är ju att det är så otroligt färggrant och en sån glädje i måleriet. Det var ju lite Greibers signum – att frossa i färg, säger Jöran Österman.

Greiber var produktiv som konstnär med ett eftermäle på runt 1000 målningar. Han deltog i rader av utställningar och var verksam fram till sin död vid 95- års ålder.

Vem var Gunnar Greiber?

Konstnären Gunnar Greiber föddes 1919 och växte upp i Stockholm. Han drabbades under unga år av schizofreni och att måla blev ett sätt att hantera sitt liv. 1958 gick han förbi ett mäklarfönster i Stockholm och utan att ens veta vart Gnarp låg så köpte han ett torp i Hälsingland, osett.

Den sammanhängande tråden i Greibers verk är hans förhållande till färg och form och han var under ett halv sekel verksam i Nordanstigs kommun. Efter sin bortgång testamenterades hans kvarvarande konst till Nordanstigs kommun tillsammans med medel för ”främjandet av konsten och det konstnärliga arbetet inom Nordanstigs kommun”.

Mer om donationen och den fond som bildats för att främja konsten och det konstnärliga arbetet i Nordanstigs kommun hittar du på Nordanstigs kommuns webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.