Bilarna skrivs på redan skuldsatta eller utsatta människor. Foto: SVT

Hade p-böter på kvarts miljon – blev av med bilen

Uppdaterad
Publicerad

En felparkerad personbil på Nygatan i Gävle kontrollerades av en polispatrull på fredagen. Vid kontrollen visade det sig att bilens ägare hade obetalda parkeringsböter på närmare en kvarts miljon.

Bilen var skriven på en så kallad bilmålvakt. Men det var två andra män som brukade bilen. De fick lämna bilen och fortsätta sin färd på annat sätt.

Det sista de gjorde efter att plockat ur sina saker ur bilen var att frågade poliserna efter vägen till tågstation.

Bilen fick de överlämna till polisen.

Tar bilen till hemlig plats

– Vi tar bilen till en hemlig plats. Ägaren hänvisas till platsen och återfår bilen när de betalat sina böter. Men det vanligaste är att de blir skrotade för ingen löser ut dem, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Det är tack vare ny lagstiftning som ger polisen befogenhet att göra långa flyttar på fordon som har parkerats fel och har obetalda parkeringsböter på minst 5.000 kronor.

–  Det är jättebra lagstiftning, som gör att man kan komma åt dem, säger Mikael Hedström.

Ägaren till fordonet står registrerad som ägare till cirka 100 fordon, och han bor i Stockholm.

Även om det finns många bilar med obetalda p-böter så krävs det att bilen står felparkerad för att polisen ska kunna flytta på den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.