Foto: Cissi Eriksson Granér / SVT

Man häktad på sannolika skäl för försök till mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-årige mannen som misstänks för mordförsöket bakom Hälsinglands museum i centrala Hudiksvall häktades idag på sannolika skäl för försök till mord.

Under natten till måndagen kom den 46-årige mannen till polisstationen och uppgav att han eventuellt slagit ihjäl en person vid järntrappan bakom Hälsinglands museum.

Polisen hittade en svårt skallskadad man som sedan dess vårdas i respirator på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Den misshandlade mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i Östersund. Den 46-årige mannen erkänner att han slagit honom med ett tillhygge.

– Det här låter väldigt konstigt, men han säger själv att han var irriterad över att den nu skadade mannen gnällde för mycket och att han helt sonika bestämde sig för att döda honom av den anledningen, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Rättspsykiatrisk undersökning begärdes

Hudiksvalls tingsrätt beslutade efter försvarets begäran att den misstänkte ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

– Min klient har en bakgrund med psykisk ohälsa och därför begärde vi en rättspsykriatrisk undersökning redan nu. Vi tog initiativet till den eftersom det är uppenbart att målet inte kan hanteras utan en sådan och då kan vi ta den redan nu, säger advokat Jan Nyman som företräder 46-åringen.

Opåverkad av händelsen

Trots att 46-åringen var kraftigt påverkad när han utförde gärningen och anmälde sig själv till polisen har han en klar bild över vad som hänt, berättar både åklagare och försvaret efter häktesförhandlingen som skedde bakom stängda dörrar.

– Han är klar med vad som har hänt och han har medverkat i utredningen genom att redovisa de omständigheter som finns, säger Jan Nyman.

Åklagare Christer Sammens fortsätter:

– Han upplevs som opåverkad över vad han har gjort. Han sa under förhandlingen att han måste ha stängt av på något sätt och att det kanske kommer att gå upp för honom senare.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.