Häktningsförhandling avbröts – kvinna misstänkt för mordförsök avled

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 60-årsåldern från Söderhamn som på torsdagen skulle ha ställts inför häktningsdomaren vid Hudiksvalls tingsrätt misstänkt för försök till mord avled hastigt på väg till förhandlingen.

Det var i söndags som kvinnan greps i sitt hem för försök till mord och har sedan dess suttit anhållen på häktet i Gävle. Det var när kvinnan var på väg i en transport till tingsrätten i Hudiksvall som hon hastigt insjuknade. Polisen försökte med hjärt-och lungräddning. Kvinnan fördes till sjukhus och där kunde man konstatera att hon avlidit.

– Under mina 16 år som åklagare har det här aldrig hänt mig tidigare, säger Carl-Johan Granlund, åklagare i ärendet.

– Eftersom vi inte har någon annan misstänkt kommer nu ärendet att läggas ner.

Försvararen: ”Hon fråntogs sin medicin”

Senare på eftermiddagen meddelade polisen att kvinnans död kommer utredas av särskilda utredningar, (SU) i Stockholm.

I samband med förhandlingen framförde kvinnans försvarsadvokat kritik mot att hon fråntagits sin hjärtmedicin när hon sattes i häktet.

– Hon sa till mig att hon skulle må mycket dåligt av det, sa advokaten i rätten.

Mikael Hedström, presstalesperson på polisregion Mitt, vill inte uttala sig om händelsen i stort, men gillar inte kritiken från försvarsadvokaten.

– I den här situationen så är det SU som får uttala sig. Några övriga kommentarer ger jag inte, men jag tycker att det är märkligt att en försvarsadvokat uttrycker sig på det viset. Det är inte deras uppgift att ta hand om personen, utan att försvara personen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.