Foto: SVT

En halv miljon pendlare yrkar fel avdrag på skatten – så gör du rätt

Uppdaterad
Publicerad

Även om det är långt kvar till deklarationen, så är det hög tid att se över vilka avdrag du som pendlare har rätt till om du har dina kvitton och dokumentation i ordning. För arbetar du på annan ort kan du nämligen göra avdrag för dina kostnader för resor och dubbel bosättning.

Anledningen till att de här reglerna togs fram var för att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig för de som har långt till jobbet.

– När det kommer till resor till och från arbetet är det ungefär 50 procent som yrkar för avdrag som de inte har rätt till alls eller som yrkar ett för stort avdrag, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Många regler vid avdrag för resor och dubbel bosättning

– Du får bara göra avdrag för det som är det billigaste färdsättet och har du en extra bostad på annan ort än där du är skriven så får du göra avdrag på en tur- och returresa i veckan, säger Johan Schauman.

Har du använt bilen i din näringsverksamhet under minst 160 dagar och kört minst 300 mil så får du göra avdrag för resor till och från verksamhetslokalen oavsett avstånd och tidsvinst.

Vill du veta mer? På Skatteverkets webbplats finns mer information om vilka avdrag du får göra, och hur det går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.