• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hälsingemusikern under häktningsförhandlingar i Hudiksvalls tingsrätt.

Hälsingemusiker döms till fängelse för våldtäkt på fest

Uppdaterad
Publicerad

En hälsingemusiker döms till två år och sex månaders fängelse för en våldtäkt på en fest i norra Hälsingland. Offret, en kvinna, blev förföljd när hon gick ut för att kissa.

Brottet begicks på en fest i norra Hälsingland, natten mot påskaftonen 2017. En övervakningskamera fångar kvinnan när hon försvinner bakom en husvagn, hon berättar själv att hon gick för att kissa. På bilderna syns hur Hälsingemusikern förföljer henne. Tjugo minuter senare syns kvinnan komma tillbaka, en stund senare kommer även musikern.

Sa åt honom att sluta

I förhör berättar kvinnan att när hon satt sig för att kissa dyker musikern plötsligt upp, hon känner honom inte sedan tidigare. Han tar tag i henne, trycker upp henne mot en vägg, spottar i handen och för in sina fingrar i hennes underliv.

Hon berättar hur hon kände sig paralyserad under händelseförloppet, men vid flera tillfällen ska hon ha sagt åt honom att sluta. Hon försökte även att slå mot hans skrev.

Vittnen uppfattade senare under natten att kvinnan var upprörd och ledsen. De larmade polisen som kort därefter kom till platsen och grep honom.

Musikern ändrade historia

Hälsingemusikern har berättat att han och kvinnan kyssts under kvällen, men att inget brott har begåtts. Den uppgiften berättade musikern först när åtal hade väckts, innan det nekade han till att ha haft kontakt med kvinnan, trots att DNA-spår från henne fanns på honom. Skälet som han uppgav är att han inte ville avslöja för sin partner att han varit otrogen.

Hudiksvalls tingsrätt anser att musikerns historia saknar trovärdighet och dömer honom för våldtäkt till två och ett halvt års fängelse. Tingsrätten menar att det varit fråga om en överfallsliknande våldtäkt som pågått under en betydande tid.

Musikern ska även betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Per Wiesel, musikerns försvarsadvokat, anser inte att bevisningen var tillräcklig för en fällande dom.

– Jag har fått instruktioner om att överklaga, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.