Anna-Karin Eklund säger att äldreomsorgen är under kontroll i Söderhamns kommun men tillägger att situationen snabbt kan förändras till det sämre. Därför letas det nu efter utomstående som kan ställa upp med vårdexpertis. Foto: Söderhamns kommun/TT

Söderhamns kommun uppmanar invånare att ställa upp inom äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Både Hudiksvalls och Söderhamns kommun letar efter invånare som kan tänka sig att ställa upp som extra vårdpersonal inom äldreomsorgen med anledning av coronaviruset.

– Vi har en hög belastning på våra medarbetare i dagsläget med högre sjukfrånvaro än i vanliga fall, säger Anna-Karin Eklund, förvaltningschef på omvårdnadsförvaltningen i Söderhamns kommun.

För tillfället jobbar något färre personer än vanligt inom äldreomsorgen i Söderhamns kommun för att de känner sig krassliga och har order om att stanna hemma för att inte äventyra de äldres hälsa. Detta skapar i sin tur en situation där de friska anställda får utföra ännu mer arbete.

– Vi har inte stängt ner någon verksamhet i dagsläget men det kan ju bli aktuellt längre fram, säger Anna-Karin Eklund i en telefonintervju innan hon ska in på ett möte.

Coronaviruset i Gävleborg

Det är just personalbortfallet som gjort att kommunen nu letar efter invånare med vårdexpertis som kan ställa upp inom äldreomsorgen.

– Vi har påbörjat en inventering och uppmanar personer utanför att erbjuda sina tjänster om man har kompetens att jobba inom den här verksamheten, säger Anna-Karin Eklund.

Hon kan ännu inte kommentera resultaten för att inventeringen pågår för fullt.

Arbete i förändring

I skrivande stund har Söderhamns kommun dock inte tagit till några nya drastiska arbetssätt inom äldreomsorgen som omfattar bland annat hemtjänst och verksamhet inom vård- och omsorgsboenden, men mindre förändringar sker.

– Varje enhet gör varje dag prioriteringar där man kanske senarelägger sånt som städning eller dusch inom hemtjänsten, säger Anna-Karin Eklund.

Hör Anna-Karin Eklund berätta mer om sökandet efter extrapersonal bland kommuninvånarna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet