Så här kommer det inte att se upp på fullmäktige i Gävle på deras sammanträde på måndag. Totalt kommer 37 ledamöter att delta. Foto: Anders Sundin/SVT

Historiskt fullmäktige i Gävle – halva salen tom

Uppdaterad
Publicerad

Normalt är de 65. På måndag bara 37. För att undvika en större folksamling än normalt har kommunfullmäktige i Gävle bestämt sig för att begränsa antalet deltagare.

– Det här är ett historiskt beslut och något liknande har aldrig gjorts tidigare. Men som situationen är idag tar vi gemensamt det här beslutet för att förhindra smittspridning, skydda våra riskgrupper och personer med samhällsviktiga arbeten, säger Eva Älander (S) kommunfullmäktiges ordförande i ett pressmeddelande.

Partierna har själv kommit överens om lösningen. Bland annat finns frågan om vindkraftparken Utposten utanför Norrsundet på dagordningen.

Allmänheten kan som vanligt ta del av kommunfullmäktiges sammanträde via webbsändning på gavle.se. Och även om man har rätt att delta så ser fullmäktige helst att man tar del av webbsändningen hellre än att besöka sammanträdet.

Så blir fördelningen på det historiska fullmäktigemötet

M: 7 personer

C: 2 personer 

L: 3 personer

KD: 2 personer

S: 12 personer

V: 3 personer

MP: 2 personer

SD: 6 personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet